Com es duu a terme un trasplantament de medul·la òssia?

Es tracta de l'única donació que es pot fer en vida i en la qual les cèl·lules es regeneren al 100%

CODIs

© Max Pixel
© Max Pixel

La poetessa i escriptora nicaragüenca Gioconda Belli deia que la solidaritat és la tendresa dels pobles i a l’equip d’AulaCODI n’estem convençuts que un gran exemple d’aquest axioma és la donació de medul·la òssia, la qual al nostre país és voluntària i altruista. Es tracta de l'única donació que es pot fer en vida i en la qual les cèl·lules es regeneren al 100%. Aquest trasplantament és l'única esperança per a molts afectats de leucèmia i altres malalties de la sang. Així, realitzar aquesta donació significa dedicar un xicotet esforç insignificant per a uns per canviar dràsticament la vida d’altres persones.

Aquest tipus de donació és molt més senzilla del que imaginem i esdevé un motor de cures col·lectives d’un valor incalculable, aprofitem-nos-en! A aquest CODI, Cèlia José, qui ha sigut donant de medul·la òssia en dos ocasions, ens explica com es duu a terme i ens clarifica alguns conceptes.

Els passos a seguir són molt clars i, a més, el primer d’aquests ja l’esteu començant a fer només llegint aquestes línies i mirant aquest CODI:

  • PAS 1: Informa't
  • PAS 2: Inscriu-te. Pots fer-ho al següent lloc web:

https://www.fcarreras.org/ca/mapadonantes

  • PAS 3: Si resultes compatible per a alguna persona del món, es duu a terme la donació.
  • PAS 4: Segueixes registrat si ja has donat? Transcorregudes unes setmanes des de la donació, la recuperació de la funció medul·lar finalitza i les anàlisis s’han normalitzat, i per tant, es podria realitzar sense problemes, una segona donació.