Rellotges circadiaris

Per mesurar el temps, des de bacteris fins a humans utilitzen un rellotge intern que s'anomena "rellotge circadiari".

CODIs

© Max Pixel
© Max Pixel

 

La immensa majoria d'éssers vius segueixen un ritme de vida que s'acobla al món en què viuen. Això permet a diferents organismes adoptar estratègies que l'ajuden a suportar les condicions adverses del dia, la nit, l'estiu o l'hivern. El més estudiat d'aquests ritmes és el marcat pel dia i la nit. Per mesurar el temps, des de bacteris fins a humans utilitzen un rellotge intern que s'anomena "rellotge circadiari".

Mariano Collantes és Llicenciat en Ciències Biològiques i Màster en Aproximacions moleculars en Ciències de la Salut per la Universitat de València. És fundador de l'empresa UVAT-Bio, divulgador científic, il·lustrador naturalista i editor de la pataforma Ulum de divulagació científica. Actualment desenvolupa la seua tesi doctoral en les bases moleculars dels ritmes biològics a l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes.

Ha rebut el IX Premi Joan Oró a la comunicació de la ciència, ha sigut finalista del concurs FameLab de divulgació, distingit pel VLC / Campus of excellence a l'emprenedoria i ha rebut el tercer premi en el concurs nacional "Elevator Pitch".