Apocalipsi microbiana en un món sense antibiòtics

Comencem a enfrontar-nos a un món on aquestes molècules perden la seua efectivitat

CODIs

© Max Pixel
© Max Pixel

 ​​​​​​Apocalipsi microbiana en un món sense antibiòtics

Després de quasi un segle gaudint de l’acció dels antibiòtics, com a eina fonamental en la lluita front a malalties infeccioses, ens comencem a enfrontar a un món on aquestes molècules perden la seua efectivitat. L’ús dels antibiòtics, de vegades d’una manera poc adequada, tant per tractar infeccions com per activitats menys altruistes com per exemple l’engreix del bestiar força i accelera la disseminació de resistències entre els microorganismes. Malalties que es podien solucionar en una setmana comencen a ser la causa de la mort de moltes persones. Cal una política de conscienciació de la població sobre aquest tema que permeta el descobriment de noves famílies d’antibiòtics així com una disminució en el consum dels que ja s’estan utilitzant.  

 

 

Biografia

Sergi Maicas Prieto es va doctorar en Microbiologia per la Universitat de València en 1998, amb estades breus a la University of Bath i a l’Institut d’Investigacions Citològiques de València. Posteriorment es va incorporar com a postdoctoral a l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (CSIC). Des de l’any 2002 fins al 2010 va compatibilitzar la dedicació en l’empresa privada (sector biotecnològic) amb la docència en la Universitat Cardenal Herrera-CEU i la Universitat de València. Les seus línies d’investigació es centren en dues àrees, la microbiota del vi i les infeccions causades pel fong Candida.

Actualment és professor del Departament de Microbiologia i Ecologia i Director del Màster en Investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica de la Universitat de València. Des de 2011 participa activament en el grup de Docència i Difusió de la Microbiologia (DDM-SEM) sent a més membre del grup de Community Manager de les seues xarxes socials. Coordina diferents projectes d’innovació educativa en àrees relacionades amb la microbiologia i la biologia molecular.