CODI Alba Yépez - Els microorganismes i l'alimentació

Com poden els microorganismes ajudar-nos a estar sans a través de l’alimentació?

CODIs

Els microorganismes i l'alimentació

 Hi ha microorganismes, com són els bacteris, que tenen molta rellevància dins de la nostra alimentació. No obstant, podem diferenciar els bacteris patògens que són els responsables de causar-nos malalties si ingerim aliments contaminats per ells, com el cas de Salmonella, dels bacteris beneficiosos, com per exemple els bacteris làctics, gràcies als quals obtenim la majoria dels anomenats aliments fermentats (formatge, vi o iogurt). A més, aquests bacteris presenten propietats beneficioses com és la producció de vitamines i podem utilitzar-los per obtindre aliments fortificats en aquests nutrients. A més, altre paper beneficiós dels bacteris làctics és el seu ús com a probiótics, els quals, al arribar a l’ intestí poden ajudar al nostre sistema immunitari i, a la vegada, protegir-nos de possibles bacteris perjudicials.

Biografia

Llicenciada en Biologia i doctoranda en la temàtica de Biotecnologia d’Aliments al Departament de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València, on ha donat classes durant dos cursos fins al 2017. Es troba actualment treballant com a investigadora a l’ Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments del CSIC. Ha gaudit d’estades internacionals com són el “Centro de Referencia de Lactobacilos” a Tucumán, Argentina, i a la “Università degli Studi di Foggia –Dipartimento di Scienze Agrarie, degli Alimenti e dell’Ambiente”, a Itàlia.